Door boerderijcompost te gebruiken op de akkers verbeter je de vruchtbaarheid van de bodem. Organische stof wordt opgebouwd, het bodemleven wordt rijker, van voeding voorzien en nutriƫnten worden gebonden. Verder kan boerderijcompost ook erosie beperken door het waterbergend vermogen van de bodem te verhogen. Deze positieve effecten op de bodem hebben een rechtstreekse invloed op de groei van de gewassen. Door de verhoging van de biodiversiteit bouwt zich bovendien een ziektewerend vermogen van de bodem op.
Tenslotte heeft boerderijcompost ook een effect op de aanwezige kringlopen op het landbouwbedrijf. Door restproducten van je bedrijf, zoals preiafval, tomatenloof, wortelresten van witloof, stalmest, houtig materiaal… te verwerken, sluit je de kringlopen en beperk je verliezen. Naast het aanwenden van bedrijfseigen restmateriaal, zou het ook mogelijk moeten zijn om het snoeiafval, afkomstig van het scheren van hagen door de vzw hierbij op een duurzame manier te verwerken.
Ook ander materiaal uit het landschapsbeheer kan een welkome aanvulling vormen voor de bedrijfseigen afvalstoffen (bv. rietmaaisel, houtsnippers…).